Čo je opcia?

Opcie patria do väčšej skupiny finančných nástrojov známych ako deriváty. Toto slovo sa často spája s nadmerným rizikom a so stratou peňazí. Toto vnímanie je však vo všeobecnosti prehnané. Slovo “deriváty” znamená, že cena závisí alebo je odvodená z ceny niečoho iného. Týmto spôsobom je kečup derivátom paradajok. Opcie sú derivátmi finančných aktív nakoľko ich hodnota závisí od ceny niektorého aktíva ako napríklad menového páru alebo cenných papierov.

Opcie sú teda finančné deriváty, ktoré predstavujú zmluvu predávanú jednou stranou, druhej strane (držiteľovi opcie). Zmluva ponúka kupujúcemu právo, nie však povinnosť kúpiť alebo predať finančné aktíva za dohodnutú cenu (realizačnú cenu) počas určitého časového obdobia alebo k určitému dátumu.

Klasické opcie

Klasické opcie umožňujú špekulovať, či sa cena podkladového aktíva (komodity, akcie, menový pár…) pohne nahor alebo nadol počas doby exspirácie opcie. Opcie majú takzvanú strike price, čo je vopred dohodnutá cena, za ktorú máte právo dané aktívum kúpiť alebo predať nezávisle na tom aká je aktuálna trhová cena. Teda ak ste kúpili opciu so strike price 10 dolárov a trhová cena v čase exspirácie opcie je 12 dolárov, tak ste zarobili 2 doláre na danej opcii.

Call opcie

Call opcie poskytujú možnosť (ale nie povinnosť) nakupovať za určitú cenu, takže kupujúci by chcel, aby podkladové aktívum rástlo. Naproti tomu spisovateľ opcií, ktorý predáva kúpnu opciu, sa domnieva, že cena základného akcie klesne v porovnaní so stanovenou cenou opcie počas životnosti opcie.

Put opcie

Put opcie sú opakom call opcií a teda dávajú možnosť (ale nie povinnosť) predať aktívum za určitú cenu, takže kupujúci by chcel, aby akcia klesla. Opačný platí pre spisovateľov opcií. Ak cena podkladového aktíva klesne pod realizačnú cenu, spisovateľ opcie na predaj je povinný kúpiť akcie príslušnej akcie za realizačnú cenu.

Čo sú binárne opcie?

Na rozdiel od klasických opcií, pri binárnych opciách nezáleží, či je trhová cena v čase exspirácie opcie 12 dolárov alebo 50 dolárov. Váš zisk bude stále rovnaký.

Je iba dôležité, že vaše podkladové aktívum sa pohlo vami očakávaným smerom. Po vypršaní exspirácie teda nastane jeden z dvoch scenárov. Cena sa pohne smerom ako ste predpovedali, v ktorom prípade dostanete naspäť svoju pôvodnú investíciu, ktorú ste sa rozhodli risknúť na konkrétny obchod plus zisk. ktorý je dopredu známy predtým ako binárnu opciu kúpite. Ak sa cena rozhodne ísť opačným smerom ako ste očakávali, stratíte konkrétnu dopredu známu sumu peňazí, ktorú ste investovali do danej opcie. V tomto smere binárne opcie pripomínajú športové tipovanie.

Poradňa

Potrebujete radu? Chcete pridať komentár, doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥